Download
Review of the SmallJumbo model by GitaarPlus Magazine
"This is top-notch artisanship. Hearts and souls are put into it and the results are phenomenal."
"Each one a thoroughly thought through work of art ..."
"... sometimes one just has to accept that a guitar maker built an instrument that's beyond criticism."

GitaarPlus Magazine tested four Small Jumbo Concept Models. Dutch text.
GitaarPlusTestSmallJumbo.pdf
Adobe Acrobat Document 287.3 KB

Download
Voor gitaren moet je in Den Haag zijn.
Algemeen Dagblad visited the guitar makers working in The Hague. (Dutch)
AD-7-11-2017.pdf
Adobe Acrobat Document 90.6 MB

25th anniversary interview (Dutch)

Gitaarfestival Den Haag in teken van Heeres gitaarbouw

“Toen de gitaar af was en alles was gelukt, liep ik 2 dagen op wolken.” 

 

Met een kop koffie in de hand vertelt Richard Heeres over zijn metier: gitaren bouwen. Dit jaar doet hij dat 25 jaar. Hij zit in zijn werkplaats aan de Archimedesstraat in Den Haag. Het atelier staat vol met schuur- en zaagmachines, werkbanken, gitaarkoffers, uiteraard is er hout en hangen er allerlei gereedschappen aan de muur. Hij vertelt over een uitdagende opdracht voor een dubbelhalsgitaar. “Toen de gitaar af was en alles was gelukt, liep ik 2 dagen op wolken”.

“Gitaristen die hier binnenkomen hebben vaak expliciete wensen voor hun instrument. De meesten hebben een specifiek gitaargeluid in gedachten om bepaalde muziek mee te maken. Het kan ook zijn dat ze grote of kleine handen hebben, linkshandig zijn of een bijzondere vormgeving, houtsoort of kleur in gedachten hebben. Vaak beginnen we met het luisteren naar de muziek van hun wensen om van daaruit de gitaar te ontwerpen.” De Haagse bouwer vertelt dat elk bouwproject uitdagend is omdat het altijd weer anders is. In de 25 jaar dat Richard Heeres nu gitaren bouwt, reparaties doet en gitaarbouwcursussen geeft, heeft hij in totaal zo’n 200 gitaren gebouwd. 

 

Op wolken lopen

Doorvragend naar de meest afwijkende of excentrieke gitaren die Heeres heeft gebouwd vertelt hij over twee dubbelhals gitaren die hij heeft gebouwd. “Voor de Amerikaanse gitarist Terence Hansen heb ik een akoestische en elektrische dubbelhalsgitaar gebouwd. De constructie van de akoestische en de elektronica van de elektrische waren de grootste uitdagingen. Ik heb met veel mensen samengewerkt zoals elektronici, elementwikkelaars en fijnmetaalbewerkers om tot een goed resultaat te komen. Tot op het laatste moment was het spannend of het allemaal klopte wat ik had ontworpen, gebouwd en bedacht. Toen de gitaar af was en alles was gelukt, liep ik 2 dagen op wolken.”

 

“Dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen”

“In 1992, 25 jaar geleden, bouwde ik mijn eerste gitaar bij meesterbouwer David Freeman in Canada. Daar heb ik veel van het vak geleerd. Ik wist direct dit is wat ik de rest van mijn leven wilde doen”. Heeres vertelt over hoe hij gitaarbouwer werd en hoe alles samenviel. “Ik had er voordeel van dat ik sinds mijn 14e jaar op zaterdagen en in vakanties had gewerkt in een meubelmakerij en dus wist hoe je met hout moet werken. Na school heb ik jaren als CAD-tekenaar in de chemische industrie gewerkt maar wist dat dat niet mijn roeping was, en ook niet om voor een baas te werken”, zegt hij lachend. In het begin moest hij het gitaarbouwen combineren met andere baantjes maar momenteel moeten klanten redelijk wat geduld hebben voordat hun Heeres gitaar klaar is.

 

De meesters evenaren en overtreffen

“In het begin heb ik vooral gitaren gekopieerd van gitaarbouwers als Martin (staalsnarig) en Reyes (flamenco). Deze meesters zijn het voorbeeld voor veel gitaarbouwers. Als beginner probeer je hen te evenaren en te overtreffen”, vertelt Richard Heeres over zijn beginjaren. Later ging hij zich ook specialiseren in jazzgitaren. “Ik werd gegrepen door de jazzmuziek uit de jaren ‘20 en dacht: als een gitaar zo kan klinken dan wil ik dat ook kunnen bouwen. Daarna heb ik mijn eerste archtop jazzgitaar gebouwd, dat smaakte naar meer en ook om meer mijn gevoel en inspiratie te volgen. Onder andere qua vormgeving heb ik mijn instrumenten een eigen draai gegeven nadat ik was geïnspireerd door de archtopbouwer D’aquisto. Hij is er verantwoordelijk voor geweest dat er nieuwe vormgeving kwam in de zeer traditionele wereld van de gitaarbouw”, vertelt Richard Heeres bevlogen.  

 

Vrienden worden met de gitaar

Richard Heeres vertelt dat hij het altijd speciaal vindt als bekende professionele gitaristen op zijn instrumenten spelen en hoort graag wat ze van zijn gitaren vinden. De Amerikaanse jazzgitarist Nir Felder is het nieuwste lid van de ‘Heeres familie’. Hij vertelde dat hij direct vertrouwd was met zijn instrument. “Nir gaf aan dat hij bij sommige gitaren tijd nodig heeft om ze goed te kunnen bespelen, om vrienden mee te worden. Met de gitaar van mij, maakte hij direct vriendschap”, vertelt de bouwer met een glimlach. 

 

Hoogtepunt 

Maar Heeres benadruk dat in elk project een bijzondere uitdaging zit. “Zoals een gitaar bouwen van een zeldzaam stuk hout met een bijzondere vlam maar waar de klank in eerste instantie van tegenvalt. Om daar toch een bijzondere klank uit te krijgen dat is een hoogtepunt”. Ook vindt hij het nog altijd bijzonder dat mensen vertrouwen hebben in zijn werk. “Dat mijn manier van gitaren bouwen, mensen het vertrouwen geeft dat ik de gitaar van hun dromen kan bouwen, dat blijf ik bijzonder vinden”.

 

Gitaarfestival Den Haag

Na 25 jaar vond Richard Heeres het reden voor een jubileumfeest. Op hetzelfde moment liep Johan Frauenfelder, de bekende flamencogitarist die met zijn band De Règâhs al jaren volle zalen trekt, rond met het idee voor een terugkerend Haags gitaarfestival. Hij wil met het festival gitaarliefhebbers, muzikanten, bouwers en muziekliefhebbers samenbrengen. Hij wil ook een podium bieden aan gitaristen en laten zien hoe hoog het niveau is waarop er in ons land wordt gemusiceerd en instrumenten worden gebouwd. Mede door het jubileumfeest van Richard Heeres kwam zijn plan in een stroomversnelling en staat het eerste Gitaarfestival Den Haag in het teken van Heeres gitaren. 

 

25 november De Nieuwe Regentes

Gitaarfestival Den Haag organiseert overdag workshops en lezingen, vertoont films en een overzichtstentoonstelling van Heeres’ instrumenten. ‘s Avonds komt de gitaar in al zijn facetten aan bod met optredens van jazz-, klassieke, flamenco- en popgitaristen van topniveau. Op 25 november vindt het festival plaats in De Nieuwe Regentes in Den Haag.